Følg oss på sosiale medier

LEKETØY-BRANSJEN

Kan gå mot forbud mot flere stoffer brukt i leketøy

Avatar photo

Publisert

Nye EU-regler får også konsekvenser for Norge.


Leketøybransjen vil måtte omstille seg når det har blitt enighet om hva som blir de endelige reglene.

For å gjøre leker til barn tryggere, foreslår EU nemlig å skjerpe reglene for helsefarlige stoffer i leketøy og forbedre tilsynsarbeidet.

– Norge har sammen med flere andre land vært pådriver for at det skal bli enklere å regulere stoffer i leker til barn, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. Foto: Geir Mogen, Buckethaus.

Leketøy som selges Norge må følge de kjemiske og fysiske sikkerhetskravene gitt i leketøyregelverket. I dag er det for eksempel regler for kreftfremkallende stoffer i leketøy. De kjemiske egenskapene til leketøy er strengt regulert, hovedsakelig gjennom et eget leketøyregelverk. Dette er et felles europeisk regelverk som også gjelder i Norge som følge av EØS-avtalen. EU foreslår nå å innføre endringer i leketøyregelverket for å sikre at det blir enda bedre.

Noen av tiltakene som foreslås fra EU er:

  • å innføre et generelt forbud mot stoffer som er hormonforstyrrende, som påvirker respirasjonssystemet, eller som er giftige for spesifikke organer
  • å gjøre det enklere å regulere farlige stoffer i leker for barn over tre år
  • endringer som skal føre til bedre overholdelse og håndheving av regelverket

– Norge har i mange år vært et av de ledende landene i Europa og globalt i arbeidet for å forby og begrense bruken av farlige stoffer. Miljødirektoratet deltar i aktivt inn i EUs arbeid med leketøyregelverket hvor vi bidrar til skjerpet regulering av stoffer som er helsefarlige, sier miljødirektør Ellen Hambro.

 Fører tilsyn med leketøy i Norge

Reguleringer må følges opp med tilsyn og kontroll. I Norge er leketøy et prioritert tilsynsområde for Miljødirektoratet.

– For at tilsyn skal være effektivt, trenger vi tydelige krav i regelverket og lett digital tilgang til dokumentasjon som kan si om leketøyene er i tråd med regelverket eller ikke. Det er også viktig med god regulering av netthandel, sier Hambro.

PS! Dette er foreløpig et forslag som skal diskuteres videre i EU, og det vil ta noe tid før arbeidet er ferdig. Det er for tidlig å si når nye krav vil gjelde i Norge.

«Jeg er en skrivende og fotograferende teddybjørn!» Lemmy er maskoten vår. Tross kort levetid er han allerede en fullvokst teddybjørn. Du kan kontakte ham på telefon 22 431 007 eller e-post her.

Klikk for å kommentere

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

[custom-facebook-feed feed=1]

© Lemmy.no, Lemmy-figuren og Leketøymagasinet: 30.11.2022- dags dato 2024 JB FORLAG • Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse. Vi følger Vær varsom-plakatens regler. • Kontaktinformasjon: JB FORLAG, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN • Telefon: 975 99 007 – 22 431 007. I redaksjonen: John Berge (ansvarlig utgiver og redaktør),Christer Hansson (leketøyanmelder), Ole-Kristian Solberg Elden (leketøyanmelder)Katrine Wang Svendsen (leketøyanmelder), Jon Smeland Olsen (´leketøyanmelder) og Anne Helen Nygård Sørensen (leketøyanmelder). Design & layout: Per Mork. Korrekturleser: Geir Gerhard Greger. Maskotdesign etter en idé fra John Berge: Christian Høkaas. Webhotell hos Wican Gruppen. Stor takk til alle våre nye støttespillere og alle positive mennesker i leketøybransjen. Vi takker for tilliten og håper å vise oss den verdig. Har du lest alt dette? Da synes jeg du skal gi deg selv et klapp på skuldrene!

LEMMY LEKETØYMAGASINET er medlem av

Fagpressen